Novellák, napi szösszenetek, rövid írások

2024. március 18. 20:06 - Agnes H.M.

Tippek kezdő íróknak

Még én is az vagyok, de haladok az úton, elég erőteljesen. Most egy kicsit elmesélem, hogy csinálom, így adok pár tippet annak, aki most vágna bele. 

Ma megtört a jég. Másfél éve kezdtem el írást tanulni, szinte rögtön elkezdtem pályázatokra írni. Elég sok van, úgy évente 5-6 vagy még több is, van olyan amire egyet, van olyan amire többet is be lehet adni. ( Én csak ingyeneseket nézek egyelőre.) Ma láttam meg az idei első eredményét, hogy bejutottam, méghozzá nem is egyel, hanem kettővel! 

És hogy csináltam? 

  • Először is sokat olvastam. Mindent. Minden ami a szemem elé került elolvastam. Fantasy, romantikus, történelmi, sci-fi. Jöhet bármi, iszom a szavakat. Míg olvasunk, szókincsünk bővül, rögzülnek szófordulatok, kifejezések. ( a profibbak jelölnek is olyan kis színes papírcsíkokkal, én mindig elfelejtem). 
  • Mindent leírtam, ami az eszembejutott. Ha egy fél versszak volt, vagy egy párbeszéd, de vicces és még nem illet sehova, lejegyzeteltem. Mindenhol van egy füzetem, vagy cetlim, de a telefonom például mindig nálam van, abban szuperül lehet használni a google drive-ban a mappákat, dokumentumokat. Csináltam külön jegyzetek mappát a random szösszeneteknek, csináltam külön mappát a pályázatoknak, írókörnek. 
  • Írókör. Jókor voltam, jó helyen ( karma vagy mi), elkaptam pont a Tiktokon a Polcrafel írókör indulását, így részt vehettem az első csoportban, ahol szuper kis csapat alakult ki (egyébként a harmadik helyen végeztem , mivel pontoztuk egymás írásait). Közben külön csináltunk tiktokról megismerkedett írópalánta és író barátokkal egy önfejlesztést, havi írói kihívást ( minden napra kitaláltunk egy adott szót, annak kellett szerepelni egy rövid írásban, amit már végén úgy felfejlesztettünk, hogy novellákká, kisregényekké alakultak át a wattpadon). Itt szeretném külön megemlíteni Ferger Annamáriát és Vivient ( itt a blog.hu-n Night Flowerként van jelen, egyébként kiscsillag_86), akik sokat segítettek/segítenek az úton. 
  • Lépj ki a komfortzónából. Huhú de nem mertem leírni az a elején, hogy két test összesimul... Most már bezzeg úgy kell visszafogni magam, hogy ne legyen túúúúl részletes. Ki kell próbálni minden zsánert. Nem tudhatod, melyik fekszik neked a legjobban, míg meg nem próbálod. Erre nagyon is jó volt az írókör, ahol én például azt a feladatot kaptam, hogy a Hófehérkét írjam meg pornóban. Megírtam. Ez a legolvasottabb írásom a wattpadon. Több mint 5 zeren olvasták. Írtam hozzá még egy kis pluszt is a törpékkel. Ha valakit érdekel lent linkelem. 
  • Írókurzus, írótanfolyam. Megtanít kisebb fortélyokra, miket kell elkerülni, kicsit hozzászokik az ember a formára, karakterszámra, stb. ( Láma kiadó novella kurzusára járok most.)
  • Wattpad. Tudom, sok kiadó nem szereti, de valahol el kell indulni. Hozzászokni, hogy olvasni fogják az írást mások is. Kicsit bíbelődni a borítóval ( azóta összebarátkoztam a canvával, szuper kis borítókat hoztam vele össze, van fent egy csomó könyvborító sablon). Itt is lehet író vagy olvasóbarátokat szerezni, és milyen nagy élmény, ha kapsz is csillagot arra amit leírtál! 
  • Pályázz meg mindent, amit csak tudsz. Nem baj, ha nem jutsz be, sőt szinte biztos, hogy az elsők nem lesznek jók, de hozzászoksz a szabályokhoz, formai megkötésekhez, amiket kérnek a kiadók ( általában A4 méret, Times new roman, 12-es betűméret és sorkizárt, de ez persze eltérhet, de eddig 10-ből 8-at így kellett írni. ) Karakterszám, szószám, oldalszám.. Ezeket még a google driveban is látod, én sokszor ott írom meg, azután bemásolom word-be, ott fejezem be a szerkesztést. Mindent át kell olvasni. Nem használhatsz VÉGIGNAGYBETŰT vagy ferdebetűket vagy vastag kiemeléseket. Olvasd át, mielőtt elküldöd a megadott módon, van ahol emailben kell, van ahol kimondottan a honlapra kell feltölteni, egy jelentkezési lappal együtt. Pályázatokat találtok pl. a Pályázatmenedzser oldalon, vagy vannak erre szakosodott írói facebook csoportok is. 
  • Zene, mint a pavlovi reflex, úgy működik nálam, már sok zenelistám van, és azt indítom be, amilyen sztorit írok éppen ( van ancient -fantasyhoz, van klasszik - romanitkus írásokhoz, van pörgős- sci-fihez).
  • Napló írás. Jó ha írod, sokáig nem álltam rá, egyszerűen elfelejtettem, azután vettem egy csomó matricát, wasi tape-et (szuper színes, mintás matrica-szalagok), és ezekkel dobom fel az írásomat. Persze, hogy így gyakrabban nyúlok a naplómhoz. 

És írj, írj minél többet. Nekem még sokat segít az, hogy AI-val képet is készítek hozzá, nagyon inspiráló, néha bedob egy olyan részletet a képre, ami beindítja az ihletet. 

Mindeféle social media felületen Agnes H. M. -ként megtaláltok, a hófehérkés írásomat ( és sok másikat) itt találjátok: 

WATTPAD

Sok- sok írást és ihletet kívánok mindenkinek! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesirasai.blog.hu/api/trackback/id/tr3818356959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Novellák, napi szösszenetek, rövid írások
süti beállítások módosítása